Importanta culorilor in identificarea acelor de seringa
Seringile se diferentiaza in functie de diametrul exterior al canulei. Acestea se identifica printr-o culoare atribuita si printr-un cod format din litera G (gauge= unitate de masura care se refera la lumen) urmata de doua cifre.
Acest sistem de clasificare a diametrelor a aparut pentru prima data in industria de producere a sarmei, apoi a fost adoptat si in medicina. A aparut in Marea Britania, iar diametrele au fost date in inch. Valoarea G scade cand diametrul acului creste.
Partile componente ale acului de seringa sunt:
– ambou (partea care asigura atasarea acului de seringa si cea care are rolul de a deosebi acele dupa culoarea plasticului)
– canula (tija metalica prevazuta cu canal)
– bizou (taietura oblica prevazuta la capatul acului unde se formeaza varful acului)
– lumen (canalul situat in tubul metalic)
– teaca protectoare (protectie de plastic care se fixeaza de ambou)
Pentru fiecare tip de injectie exista un anumit tip de ac:
- Pentru injectiile intradermice se folosesc acele intre: 26-18 G
- Pentru injectiile intramusculare se folosesc acele intre: 26-30 G
- Pentru injectiile subcutanate se folosesc acele intre: 19-27 G
Acele ascutine sunt folosite pentru a injecta sub piele, iar cele lungi pentru a injecta in muschi. De asemenea, cu cat substanta care trebuie injectata este mai vascoasa, cu atat acul trebuie sa aiba un diametru mai mare, adica un G mai mic.
Doctorzet Distribution va sta la dispozitie cu ace pentru seringa pentru diverse tipuri de injectii pentru injectii intramusculare, intravenoase, intradermice, punctii si anestezii.